Nivo zaraze Prunus vrsta koje rastu pored puteva i u okućnicama u Vojvodini virusom šarke šljive - Bagi, Ferenc; Barać, Goran; Iličić, Renata; Savić, Zagorka; Burmazović, Milan; Meszaros, Viktor; Popović, Tatjana (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2021)
U cilju provere prisustva virusa šarke šljive, Plum pox virus (PPV), na stabalima pored puteva i u okućnicama i njihove uloge kao izvora zaraze za komercijalne voćnjake, istraživanje je sprovedeno na 106 uzoraka listova Prunus vrsta (44 šljiva, 47 džanarike, 10 kajsije, 3 breskve, 1 crnog trna 1 višnje) sakupljenih na teritoriji Vojvodine. PPV je analizom utvrđen u 68,2%, 38,6% i 20% uzorka šljive, džanarike i kajsije, respektivno. Procenat zaraze je varirao u zavisnosti od lokaliteta od 80% (Uljma), 69% (Sremska Kamenica), 60% (Bečej), 50% (Temerin), 50% (Senta), 40% (Petrovaradin), 31% (Novi Sad), 30% (Susek) i 20% (Subotica). Nije utvrđena razlika u infekciji između mladih i starijih stabala šljive, što ukazuje da se infekcije javljaju u ranoj fazi razvoja stabla. Stabla pored puteva su bila zaražena u većem procentu (89,6%), u odnosu na stabla u okućnicama (66,6%). U nekim slučajevima je dokazano da su stabla bez simptoma takođe bila pozitivna na PPV, što ukazuje da su potencijalno važan izvor daljih infekcija ovim virusom. Zbog rasprostranjenosti virusa, za sadnju novih zasada preporučuju se tolerantne ili hipersenzitivne sorte.
Keywords: virus šarke šljive; Prunus stabla; virusna zaraza; Vojvodina