Nefroprotektivno delovanje vodenog acetonskog ekstrakta Morus alba i mehanizam toksičnosti indukovane glifosatom - in vivo model - Rebai, Olfa; Fattouch, Sami; Amri, Mohamed (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2021)
Glifosat, aktivna materija preparata Roundup®, je pesticid koji je u najširoj upotrebi u svetu i njegovi ostaci se mogu naći u prerađenoj hrani i pijaćoj vodi. Ranija istraživanja su potvrdila da ekstrakti lista Morus alba poseduju farmakološko dejstvo. Međutim, renoprotektivno delovanje ekstrakta M. alba i njihovog molekularnog mehanizma još uvek je nepoznato.U ogledu su korišćeni laboratorijski beli pacovi (180-200 g) (n=5-6). Kontrolna grupa je intraperitonealno (i.p) dobijala 0.2 ml normalnog fiziološkog rastvora jednom u toku dana tokom dve nedelje. Kontrolnim životinjama je davana standardna hrana. Tretirane grupe su dobijale ili polifenolni ekstrakt (100 mg/kg, i.p) ili glifosat (100 mg/kg, i.p), ili pak njihovu smešu (ekstrakt μg ml−1 kg t.m. i glifosat 100 mg kg−1 t.m, i.p), jednom dnevno do petnaestog dana tretmana. Merene su vrednosti laktat dehidrogenaze LDH, koncentracije uree, kreatitina i azotmonoksida u serumu, a korišćene su standardne kolorometrijske metode.Renalni oksidativni stress, konstatovan preko povišenih vrednosti malondialdehida (MDA) i nivoa proteinskih karbonila, kao i snižene aktivnosti superoksida dismutase (SOD), bio je značajno povišen delovanjem primenjenog ekstrakta lista duda (MLE). MLE je pokazao da može da modulira izmenjene biohemijske parameter održavanjem nivoa slobodnog gvožđa i homeostaze Ca2 +, kao i da reguliše endogeni sistem antioksidativnih enzima. Izgleda da istovremena primena vodenog acetonskog rastvora frakcije M. alba koji je bogat hlorogenom kiselinom i njenim izomerima može imati zaštitno delovanje na bubrege nakon nefrotoksične aktivnosti glifosata. Ukupno gledano, MLE može delovati zaštitno protiv toksičnosti indukovaneglifosatom, što se može pripisati hlorogenoj kiselini i njenim izomerima, koji predstavljaju najprisutnije fenolne kiseline u ekstraktima.List belog duda je izvor fenolnih jedinjenja i stoga može predstavljati osnovu za potragu za novim hemijskim jedinjenjem koje će omogućiti dobijanje novog lekovitog sredstva. Suplement od ekstrakta belog duda može biti kandidat za razvoj bezbednog i perspektivnog preparata kao dodatka ishrani namenjenog zaštiti od nefrotoksičnosti.
Keywords: glifosat, oksidativni stres, nefrotoksičnost, beli dud, nefroprotektivno delovanje