Ocena genotoksičnog potencijala temefosa - Hayal, Cobanoglu; Cayir, Akin (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2021)
Genotoksično delovanje pesticida na javno zdravlje je od velikog značaja zbog široke upotrebe takvih hemikalija u domaćinstvu i industriji. Temefos pripada organofosfornim pesticidima, koji čine najzastupljeniju grupu hemijskih sredstava koja se koriste za suzbijanje insekata u poljoprivredi i domaćinstvima. Otuda je cilj ovog istraživanja bio da se ispita genotiksični i citotoksični uticaj temefosa na kulturu humanih limfocita periferne krvi, koristeći mikronukleus test sa blokiranom citokinezom (CBMN) i test razmene sestrinskih hromatida (SCE). Rezultati su pokazali da se brojnost mikronukleusa (MN) povećava na koncentracijama od 50 i 75 μg/ml, mada nije ustanovljena statistički značajna razlika (p>0.05). Vrednosti SCE na koncentracijama od 50 i 75 μg/ml bile su značajno više u odnosu na kontrolu (p0.05). Može se zaključiti da temefos nije bio citotoksičan na koncentracijama od 25, 50 i 75 μg/ml. Ipak, genotoksični potencijal u humanim limfocitima periferne krvi se ne može isključiti.
Keywords: izlaganje pesticidima, genetska oštećenja, mikronukleus, razmena sestrinskih hromatida, citostatičko delovanje