Mediteranska voćna muva Ceratitis capitata Wiedem. (Diptera, Tephritidae) – disperzija u zasadima mandarine na području Crnogorskog primorja - Radonjić, Sanja (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2013)
Mediteranska voćna muva Ceratitis capitata Widem. se smatra odomaćenom na Crnogorskom primorju već više od deset godina, premda sa izraženim oscilacijama u brojnosti kako po godinama, tako i u različitim lokalitetima. U ekonomskom smislu, njen najznačajniji domaćin u Crnoj Gori je mandarina unšiu (Citrus unshiu Marc.), a posebno sorta Owari. Tokom 2003. i 2004. godine, u lokalitetima Baošići, Lastva Grbaljska i Bar praćena je disperzija C. capitata u zasadima citrusa u kojima je brojnošću dominirala mandarina unšiu. Rezultati dvogodišnjih istraživanja ukazuju da muva jače napada plodove u perifernom redu voćnjaka u odnosu na srednji i poslednji red. U 2003. godini je utvrđno da je u lokalitetima Baošići, Lastva Grbaljska i Bar prosečan broj larvi u plodovima mandarine u prvom redu varirao od 11,4±0,59 do 40,1±0,67, od 7,04±0,47 do 28,8±0,48 i od 2,9±0,07 do 17,3±0,54. U istim lokalitetima zabeleženo je prosečno od 7,4±0,34 do 16,9±0,4, od 0,0 do 18,7±0,32 i od 0,0 do 9,93±0,56 larvi u plodovima koji su uzorkovani u srednjem redu, odnosno od 3,0±0,28 do 16,8±0,77, od 0,0 do 20,9±0,38 i od 0,0 do 13,1±0,39 larvi u plodovima u poslednjem redu. Rezultati iz 2003. godine, takođe, ukazuju da je u ispitivanim lokalitetima prosečan broj larvi u plodu mandarine bio 1,78-2,08 puta veći u prvom redu u odnosu na srednji, odnosno 1,25-1,77 puta veći nego u poslednjem redu. U 2004. godini je utvrđno da je u lokalitetima Baošići, Lastva Grbaljska i Bar prosečan broj larvi u plodovima mandarine u prvom redu varirao od 7,3±0,27 do 8,3±0,45, od 7,2±0,23 do 17,6±0,59 i od 3,8±0,1 do 8,8±0,25. U istim lokalitetima zabeleženo je prosečno od 1,7 ±0,17 do 3,3±0,19, od 1,1±0,12 do 3,5±0,8 i od 0,0 do 0,8±0,14 larvi u plodovima koji su uzorkovani u srednjem redu, i od 1,7±0,17 do 3,6±0,32, od 0,0 do 4,0±0,26 i od 0,0 do 0,2±0,06 larvi u plodovima u poslednjem redu. Rezultati iz 2004. godine, takođe, ukazuju da je u lokalitetima Baošići, Lastva Grbaljska i Bar utvrđeno da je prosečan broj larvi u plodovima mandarine bio 3,12-15,75 puta veći nego u srednjem redu, odnosno 2,94-6,3 puta veći nego u poslednjem redu.
Keywords: Mandarin orchards||; ||Zasadi mandarine; Dispersion||; ||Disperzija; Mediterranean fruit fly||; ||Mediteranska voćna muva