Uticaj viline kosice (Cuscuta campestris Yunck.) na morfološke i parametre fluorescencije kod ambrozije trolisne (Ambrosia trifida L .) - Vrbničanin, Sava P; Sarić-Krsmanović, Marija M; Božić, Dragana M (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2013)
Ispitivan je uticaja parazitske cvetnice viline kosice (Cuscuta campestris Yunck.) na morfološke i parametre fluorescencije kod zaraženih biljaka ambrozije trolisne (Ambrosia trifida L.) u kontrolisanim uslovima. Parametri fluorescencije (Fo, Fv/Fm, ΦPSII, Fv, Fm, ETR i IF) kod zaraženih (Z) i nezaraženih (N) biljaka A. trifida su mereni sedam dana, počev od prvog dana nakon zaražavanja. Morfološki parametri (visina biljaka, suva i sveža masa biljaka) su mereni poslednjeg dana merenja fluorescencije.  C. campestris uticala je  na visinu, svežu i suvu masu zaraženih biljaka A. trifida, pri čemu je dovela  do značajne redukcije visine i suve mase biljaka. Takođe, vilina kosica je uticala  na veći broj parametara fluorescencije hlorofila (Fo, Fv/Fm, ΦPSII i Fv) kod zaraženih biljaka A. trifida.
Keywords: Cuscuta campestris||; ||Cuscuta campestris; Ambrosia trifida||; ||Ambrosia trifida; Morphology||; ||Morfologija; Fluorescence||; ||Fluorescencija