Status Erwinia amylovora na teritoriji bivše Jugoslavije tokom dve poslednje decenije - Balaž, Jelica S; Grahovac, Mila S; Radunović, Dragana; Iličić, Renata; Krstić, Marija (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2013)
Početkom 1980-ih Erwinia amylovora se brzo širila na teritoriji zemalja istočnog Mediterana. Iz Grčke (1986) ova karantinska bakterija je dospela u Makedoniju (južni deo Jugoslavije). Na osnovu simptoma, izvršenih izolacija i identifikacije dobijenih izolata, zaključeno je da je E. amylovora prouzrokovač sušenja kruške u Makedoniji (1989). To je bio prvi eksperimentalni dokaz o prisustvu E. amylovora na teritoriji bivše Jugoslavije. E. amylovora je iste godine dokazana i u Srbiji. U Bosni i Hercegovini je zapažena tokom 1990. Na osnovu zvaničnog dopisa Saveznom ministarstvu poljoprivrede u Beogradu, zvanično je potvrđeno prisustvo E. amylovora na teritoriji bivše Jugoslavije (EPPO – Reporting Service, 1991). Tako je prisustvo E. amylovora na teritoriji bivše Jugoslavije zvanično potvrđeno 1990. U Hrvatskoj je bakteriozna plamenjača prvi put zapažena 1995. u selima koja se nalaze u graničnom području prema Srbiji. U Crnoj Gori bakteriozna plamenjača je prvi put zapažena 1996. U Sloveniji se bakteriozna plamenjača pojavila tek 2001. Prisustvo E. amylovora je do sada utvrđeno na 10 domaćina (kruška, divlja kruška, jabuka, dunja, mušmula, oskoruša, glog, vatreni trn, kotonester i japanska dunja) na teritoriji bivše Jugoslavije. Na osnovu literaturnih podataka (1996) gubici prouzrokovani bakterioznom plamenjačom na teritoriji bivše Jugoslavije su procenjeni na oko 12,000,000 DM. Ukupni gubici u godini epifitocije u Sloveniji (2003) su procenjeni na oko 474,200 EUR. Za identifikaciju E. amylovora korišćene su klasične i savremene metode identifikacije (PCR, ELISA, IF, BIOLOG i API sistem, FAME i SDS-PAGE). Za suzbijanje E. amylovora na teritoriji bivše Jugoslavije su uglavnom korišćene preventivne mere zaštite. Prskanje u periodu mirovanja i u rano proleće se izvodi bakarnim preparatima. U retkim slučajevima prskanje se primenjuje i u fazi cvetanja (MARYBLYT), ali je problem što na tržištu nemamo sintetičkih baktericida. Ukoliko se simptomi ipak pojave, primenjuju se mehaničke mere zaštite.
Keywords: Former Yugoslavia||; ||Bivša Jugoslavija; Control||; ||Suzbijanje; Distribution||; ||Rasprostranjenost; Occurrence||; ||Identifikacija; Erwinia amylovora||; ||Erwinia amylovora