Ispaša četiri vrste pčela na cvetovima susama tokom dve uzastopne godine u oblasti Ismajlija u Egiptu - mahmoud, mahmoud farag (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2013)
Ispaša četiri vrste pčela, Apis mellifera L., Osmia spp., Ceratina tarsata Morawitz i Xylocopa pubescens Spinola, proučavana je na cvetovima susama tokom dve uzastopne godine, 2011. i 2012. Eksperimentalna posmatranja obavljena su tokom četiri perioda u toku dana: 9:00-11:00, 11:00-13:00, 13:00-15:00 i 15:00-17:00, u vreme između početka cvetanja i poslednjeg pregleda. Tokom svakog perioda, posmatranje je obavljeno u vremenu od pet minuta, a četiri vrste pčela su zabeležene u svakom kvadratnom metru. Pet tačaka od po 1 m2 izabrano je po principu slučajnog uzorka, a pčele različitih vrsta brojane su tokom pet minuta pomoću elektronske štoperice, diktafona i digitalne video-kamere. Rezultati pokazuju da je najveći broj pčela sve četiri vrste posetilo cvetove susama između 11:00 i 13:00, i između 13:00 i 15:00. Među pčelama Apis mellifera je bila najzastupljenija vrsta, a potom Ceratina tarsata tokom 2011. godine, dok je naredne 2012. godine redosled ove dve vrste bio obrnut. Prosečno vreme zadržavanja na cvetu se vrlo značajno razlikovalo za ove četiri vrste.
Keywords: Foraging activity||; ||Ispaša; Bees||; ||Pčele; Sesame flowers||; ||Cvetovi susama