Efekat nekih botaničkih insekticida i pimetrozina na životne parametre leptiraste vaši duvana Bemisia tabaci Gennadius (Hemiptera: Aleyrodidae) - barati, reihaneh (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2013)
Cilj ovog istraživanja bio je da se proceni delovanje ekstrakta dve lekovite biljne vrste, Allium sativum (Linn) i Calotropis procera (Aiton), kao i formulacije azadirahtina na životne parametre leptiraste vaši duvana Bemisia tabaci (Gennadius) (Hemiptera: Aleyrodidae) gajene na biljkama paradajza u stakleniku. Delovanje je upoređeno sa sintetičkim insekticidom pimetrozinom. Biotest je urađen u stakleniku pod kontrolisanim uslovima, na temperaturi od 27 ± 2ºC, pri relativnoj vlažnosti 55 ± 5% i sa fotoperiodom 16:8 h (D:N). Svi tretmani su imali značajan uticaj na preživljavanje i plodnost odraslih ženki leptiraste vaši duvana, smanjujući neto stopu reprodukcije, srednje vreme generacije i prirodnu stopu rasta ovog insekta. Vrednosti neto stope reprodukcije [R0] za populaciju tretiranu ekstraktom belog luka, ekstraktom kalotropisa (sodomske ili mrtvomorske jabuke), pimetrozinom i azadirahtinom, kao i kontrolom za ekstrakte (etanol + destilovana voda) i kontrolom za pesticide (destilovana voda) bile su 23,58; 19,32; 10,78; 8,23; 49,66; 57.55; vrednosti prirodne stope rasta [rm] su bile 0,134; 0,139; 0,110; 0,090; 0,177; 0,178; srednje vreme generacije [T] bilo je 23,49; 21,23; 21,66; 23,50; 22,06; 22,69; vreme udvostručenja [DT] 5,14; 4,95; 6,27; 7,56; 3,91; 3,87; i konačna stopa rasta [λ] 1,144; 1,149; 1,116; 1,094; 1,193; 1,195;  respektivno. Azadirahtin je imao najveće dejstvo na životne parametre leptiraste vaši duvana. Rezultati ispitivanja su pokazali da biljni ekstrakti, iako nisu imali izraženo delovanje kao hemijski insekticidi, mogu biti efikasno upotrebljeni u suzbijanju štetnih insekata. Otuda su oni pogodni kao alternativa hemijskim insekticidima, a mogu se upotrebiti i sa azadirahtinom u integralnom upravljanju leptirastom vaši duvana.
Keywords: Life tables||; ||Tablice života; Bemisia tabaci||; ||Bemisia tabaci; Pymetrozine||; ||Pimetrozin; Botanicals||; ||Botanički insekticidi