Dinamika populacije predimaginalnih stadijuma muve masline Bactrocera oleae Gmel. (Diptera, Tephritidae) na području Bara - Perović, Tatjana S (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2013)
Najveće štete u proizvodnji maslina i maslinovog ulja pričinjava muva masline. Štete se ogledaju u smanjenju prinosa usljed prijevremenog otpadanja ploda, ali i u smanjenju kvaliteta maslinovog ulja i proizvoda od masline. O biologiji Bactrocera oleae u Crnoj Gori malo je podataka. Saznanja o razvojnom ciklusu ove štetočine doprinijela bi optimizaciji vremena primjene insekticida a time i boljoj zaštiti ploda, te smanjenju štetnih efekta na životnu sredinu. Istraživanja su sprovedena u zasadu masline sorte žutica u Baru, u trogodišnjem periodu. Dinamika populacije predimaginalnih stadijuma i nivo infestacije ploda praćeni su od početka jula do kraja oktobra. Početak infestacije u sve tri godine istraživanja konstatovan je krajem jula. Do kraja avgusta, zavisno od uslova sredine, infestacija je niska. U septembru i oktobru  višestruko se povećava i najveća je krajem oktobra. U strukturi infestacije do sredine septembra dominiraju jaja i larve (L1). Od sredine septembra do sredine oktobra prisustvo svih razvojnih stadijuma (jaje, larva, lutka) štetočine u plodovima je ujednačeno, nakon čega preovladavaju lutke, lutkine košuljice i napuštene galerije.
Keywords: olive fruit fly||; ||Muva masline; pre -imaginal stages||; ||Predimaginalni stadijum; Infestation||; ||Infestacija