Pojava i molekularna karakterizacija virusa crtičastog mozaika pšenice na pšenici u Srbiji - Vučurović, Ana; Stanković, Ivana; Katarina Zečević,; Petrović, Branka; Delibašić, Goran; Krstić, Branka (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2020)
Virus crtičastog mozaika pšenice (Wheat streak mosaic virus, WSMV) je široko rasprostranjen, prenosi se grinjom kovrdžanja pšenice i nanosi štete u proizvodnji pšenice u mnogim regionima sveta. Nakon prve detekcije u Srbiji 60-ih godina XX veka, prisustvo ovog virusa nije praćeno. Tokom 2019. godine, sakupljeno je ukupno 62 uzorka pet sorti pšenice poreklom sa osam lokaliteta u Srbiji koji su testirani na prisustvo devet najznačajnijih virusa pšenice: WSMV, virus žute patuljavosti ječma-PAV, -MAV -SGV i -RMV (barley yellow dwarf virus-PAV, -MAV, -SGV i -RMV [BYDV-PAV, -MAV, -SGV i -RMV]), virus žute patuljavosti žitarica-RPV (cereal yellow dwarf virus-RPV, CYDV-RPV), virus vretenastog crtičastog mozaika pšenice (wheat spindle streak mosaic virus, WSSMV), virus mozaika ovsika (brome mosaic virus, BMV) i virus mozaika pšenice koji se prenosi zemljišnim pseudogljivama (soil-borne wheat mosaic virus, SBWMV) primenom RT-PCR ili multiplex RT-PCR. Prisustvo WSMV dokazano je u 58,1% testiranih uzoraka pšenice sakupljenih u sedam useva na pet različitih lokaliteta, dok prisustvo drugih testiranih virusa nije dokazano ni u jednom od testiranih uzoraka. U cilju dalje identifi kacije, umnožavanje i sekvenciranje gena za proteinski omotač (coat protein, CP gen) obavljeno je primenom RT-PCR metode uz korišćenje WS8166F/WS8909R prajmera. Amplifikovani fragmenti odgovarajuće veličine (750 bp) četiri odabrana izolata: 98-19, 99-19, 102-19 i 120-19 su poslati na sekvenciranje, a dobijene sekvence su deponovane u GenBank bazu podataka (MT461299, MT461300, MT461301 i MT461302). Izolati WSMV poreklom iz Srbije pokazuju visok stepen nukleotidne identičnosti (98,16-99,02) i deleciju GCA kodona na poziciji 8412-8414 koja dovodi do delecije aminokiseline glicin (Gly2761). Filogenetska analiza, na osnovu sekvence CP gena, pokazala je grupisanje odabranih izolata u četiri podgrupe, A, B, C i D, i jedne nedavno izdvojene podgrupe B1. Izolati WSMV iz pšenice poreklom iz Srbije grupisali su se u podgrupu B zajedno sa ostalim izolatima iz Evrope i jednim izolatom iz Irana. Rezultati ovih istraživanja daju prvi uvid u molekularnu karakterizaciju izolata WSMV poreklom iz Srbije, ukazujući na blisku evolutivnu povezanost izolata iz Srbije sa drugim evropskim izolatima i postojanje jedinstvenog genotipa u našoj zemlji. Takođe, fi logenetske analize ukazuju na širenje izolata WSMV u Evropi iz jednog centra porekla.
Keywords: virus crtičastog mozaika pšenice; pšenica; RT-PCR; molekularna karakterizacija; filogenija; Srbija