Akutna toksičnost i subletalni efekti pimetrozina na parazitoida bele leptiraste vaši Encarsia formosa Gahan - Drobnjakovic, Tanja M; Marčić, Dejan (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2020)
U laboratorijskim uslovima, utvrđivani su subletalni efekti preparata na bazi pimetrozina (Chess 50 WP) na parametre životne istorije i populacioni rast preživelih ženki komercijalizovane („Dutch“ rase) i dve lokalne populacije (Bujanovac i Negotin) parazitoida Encarsia formosa Gahan (Hymenoptera: Aphelinidae). Svi ogledi su izvedeni na temperaturi 27±1°C i relativnoj vlažnosti vazduha od 60±10 %, uz fotoperiod 16:8 h, u četiri ponavljanja. U biotestu sa adultima, preparat na bazi pimetrozina, primenjen u srednjim letalnim koncentracijama (280 mg a.s./l) značajno je redukovao dužinu života (za 2,7-3 dana) i preživljavanje ženki iz svih ispitivanih populacija. Rezidualno delovanje pimetrozina smanjilo je ukupni parazitizam osa populacije Negotin i komercijalizovane populacije (za 8,2 i 7,3 %), ukupnu ekloziju adulta komercijalizovane populacije (za 8,2 %), kao i trenutnu stopu rasta sve tri ispitivane populacije (za 6,6, 6,3 i 7,6 %, za Bujanovac, Negotin i „Dutch“ populaciju, respektivno). Primenjen direktno na lutke parazitoida (300 mg a.s./l), preparat na bazi pimetrozina je značajno produžio razviće juvenila (za 0,3-1,1 dan) svih ispitivanih populacija, smanjio ukupni parazitizam ženki populacije Negotin (za 8 %) i statistički značajno redukovao trenutnu stopu rasta populacija Bujanovac (6,7 %) i Negotin (4,6 %). Tačna determinacija rizika primene ovog preparata zahteva njegovo dalje testiranje u poljskim uslovima. Razmatrane su mogućnosti praktične primene dobijenih rezultata u okviru integralnog koncepta zaštite biljaka od bele leptiraste vaši.
Keywords: Encarsia formosa; pimetrozin; subletalni efekti; životni parametri; populacioni rast