Novi i ažurirani podaci o alohtonim vrstama Auchenorrhyncha u Srbiji - Šćiban, Marko; Kosovac, Andrea (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2020)
Tokom istraživanja faune Auchenorrhyncha u Srbiji sprovedenog 2019. godine, tri alohtonevrste su prvi put zabeležene na ovoj teritoriji: azijska vrsta Orientus ishidae (Cicadellidae,Deltocephalinae) i dve severnoameričke vrste, Acanalonia conica (Acanaloniidae) i Erasmoneuravulnerata (Cicadellidae, Typhlocybinae). Pored navedenih prvih nalaza, prisustvovrste Phlogotettix cyclops (Cicadellidae, Deltocephalinae) u Srbiji je potvrđeno nakon više od100 godina starog prvog nalaza. Invazivne vrste cikada prethodno prijavljene kao prisutneu lokalnoj fauni su takođe detektovane: Japananus hyalinus (Cicadellidae, Deltocephalinae),Scaphoideus titanus (Cicadellidae, Typhlocibynae), Stictocephala bisonia (Membracidae) iMetcalfa pruinosa (Flatidae). Alohtone vrste Auchenorrhyncha zabeležene prvi put u Srbiji:O. ishidae, A. conica i E. vulnerata, kao i Ph. cyclops, tretiraju se kao štetočine ili potencijalneštetočine vinove loze u Evropi, koje nanose fizičku štetu ili prenose fitoplazmatične bolesti.Prikazani nalazi ukazuju na potencijalni fitosanitarni rizik u vinogradima Srbije koji se možepojaviti u narednim godinama i podržavaju promenu pristupa u istraživanjima diverzitetagrupe Auchenorrhyncha preusmeravanjem fokusa na prirodna staništa u odnosu na agroekosistemei njihovo neposredno okruženje.
Keywords: Auchenorrhyncha, diverzitet, alohtone vrste, Srbija