Visoka zastupljenost mešanih virusnih infekcija u zasadima maline u Srbiji - A. Paunović, Svetlana; Jevremović, Darko (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2020)
Uzorci crvene maline (Rubus idaeus L.) iz najvažnijih područja gajenja u Srbiji su analizirani na prisustvo četiri najvažnija virusa maline, virusa mrljavosti lista maline (RLBV), virusa nekroze crne maline (BRNV), virusa žute mrežavosti Rubusa (RYNV) i virusa šarenila lista maline (RLMV), njihovu pojedinačnu, kao i zastupljenost u mešanim infekcijama. Testirana su 74 uzorka osam sorti maline, odabrana sa 32 najvažnija lokaliteta gajenja, od kojih su 62 uzorka listova bili sa simptomima koji bi mogli biti izazvani virusima, a 12 uzoraka bez simptoma. Prisustvo virusa je testirano primenom odgovarajuće metode, RT-PCR i PCR, korišćenjemvirus specifičnih prajmera. Detektovano je prisustvo sva četiri virusa u zasadima u Srbiji sa visoko značajnim razlikama u zastupljenosti u ukupno šezdeset jednom zaraženom uzorku sa simptomima. Zaraze sa jednim od četiri ispitivana virusa su detektovane u 59,0% svih zaraženih uzoraka. Najzastupljeni je bio RLBV koji je povezan sa sindromom lisne mrljavosti maline u združenom prisustvu sa svojim vektorom, grinjom lista i pupoljka maline P. gracillis, detektovan u 70,5% zaraženih uzoraka. Slede RYNV sa učestalošću od 42,6%, BRNV sa 36,1% i RLMV sa zastupljenošću od 9,8% svih zaraženih uzoraka. Dobijeni rezultati su po prvi put u Srbiji pokazali značajnu zastupljenost (41,0%) mešanih infekcija sa dva do četiri virusa. Najzastupljenije su infekcije sa dva virusa, 68,0% svih mešano zaraženih uzoraka, a među njima mešane infekcijie RLBV i RYNV (44,0%). Virusi iz kompleksa mozaika maline, BRNV, RYNV i RLMV, uključujući i mešane-infekcije 2-3 navedena virusa sa RLBV, su utvrđeni u visokoj združenoj zastupljenosti od 14,7% svih zaraženih uzoraka, odnosno 36,0% uzoraka sa mešanim infekcijama.
Keywords: malina, virusi, mešane infekcije, virus mrljavosti lista maline, Srbija