Efekti razvijenih formulacija na bazi etarskih ulja timijana i origana na Monilinia laxa i Monilinia fructicola - Tanović, Brankica; Hrustić, Jovana; Mihajlović, Milica; Grahovac, Mila; Stevanovic, Marija; Gašić, Slavica (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2020)
Antimikrobna aktivnost etarskih ulja dobro je poznata i opisana u literaturi, kako u humanoj medicini, tako i u poljoprivredi. Naša prethodna istraživanja pokazala su da etarska ulja timijana i origana ispoljavaju veliki potencijal u suzbijanju nekih biljnih patogena koji mogu prouzrokovati gubitke tokom perioda skladištenja. U radu su proučeni efekti razvijenih formulacija na bazi etarskih ulja timijana i origana na Monilinia laxa i Monilinia fructicola. Bioaktivnost razvijene formulacije testirana je u in vitro i in vivo uslovima. Ogledi invitro izvedeni su po delimično modifikovanoj metodi testiranja antimikrobne aktivnosti na površini PDA podloge, dok su in vivo eksperimenti realizovani na inokulisanim plodovima jabuke. In vitro testiranja pokazala su da razvijene formulacije (koncentrat za emulziju – EC) značajno inhibiraju porast micelije Monilinia spp. U ogledima in vivo, na inokulisanim plodovima jabuke, pokazano je da testirane formulacije značajno inhibiraju razvoj mrke truleži ploda. Koliko nam je poznato, u ovom radu prvi put je razvijena EC formulacija etarskog ulja origana za upotrebu u suzbijanju vrsta roda Monilinia spp. Dobijeni rezultatipredstavljaju početak istraživanja koje treba dopuniti rezultatima ispitivanja efekata razvijene formulacije u uslovima praktične primene, proučavanja spektra njenog delovanja, kao i ekonomske isplativosti njene primene.
Keywords: etarska ulja; biopesticidi; patogeni uskladištenog voća; Monilinia