Alelopatski uticaj invazivnih korovskih vrsta Abutilon theophrtasti Medik., Ambrosia artemisiifolia Medic., Datura stramonium L. i Xanthium strumarium L. na paradajz - Radivojević, Ljiljana; Sarić-Krsmanović, Marija; Gajić Umiljendić, Jelena; Šantrić, Ljiljana (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2020)
Abutilon theophrasti, Ambrosia artemisiifolia, Datura stramonium i Xanthium strumarium su četiri dobro poznate invazivne korovske vrste koje su rasprostranjene u mnogim usevima. Alelopatski uticaj ova četiri invazivna korova na klijanje i rani porast klijanaca paradajza praćen je u laboratorijskim ogledima. Rezultati istraživanja su pokazali da proizvodi raspadanja koji su dobijeni od A. theophrasti, A. artemisiifolia, D. stramonium i X. strumarium imaju različit alelopatski uticaj za paradajz i da je stepen ispoljene inhibicije ili stimulacije zavisio od vrste korova i proizvoda raspadanja. Proizvodi raspadanja korena svih vrsta, izuzev X. strumarium, su smanjili rani porast paradajza (2-37%). X. strumarium je imao samo stimulativni efekat (1-86%), kao i proizvodi raspadanja listova ostale tri korovske (1-53%). Smatramo, da bi se alelopatski potencijal vrste X. strumarium, kao i proizvoda raspadanja listova ostale tri vrste mogao iskoristiti za poboljšanje tehnologije proizvodnje paradajza.