Herbicidi u površinskim vodama – ponašanje, efekti na akvatične organizme i procena rizika - Stevanovic, Marija; Gašić, Slavica (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2020)
Porast broja stanovnika dovodi do konstantne potrebe za povećanjem produktivnosti biljne proizvodnje, a veoma važnu ulogu u postizanju tog cilja imaju pesticidi, hemijska ili biološka sredstva za zaštitu bilja. Pored nesporno pozitivnih mogu imati i neželjene efekte, a ulažu se veliki napori kako bi se, pre stavljanja u promet, izvršila pravilna procena koristi koju nam upotreba pesticida donosi i potencijalnih neželjenih efekata na čoveka i životnu sredinu. Najmanje dve osobine ih odvajaju od drugih supstanci – dizajnirani su da budu toksični i ciljano se unose u životnu sredinu, pa je stoga njihov promet striktno zakonski regulisan. Najčešće korišćena grupa pesticida su herbicidi, a njihova detekcija u površinskim vodama veoma je česta. Iako su dizajnirani da utiču na ometanje razvoja primarnih producenata, neželjena dejstva registrovana su i na drugim konstituentima vodene životne sredine. U cilju sprečavanja negativnih ekoloških efekata, process registracije aktivnih supstanci i sredstava za zaštitu bilje obuhvata preventivnu ekološku procenu (ERA – Environmental risk assessment). Pouzdana procena dugotajnih efekata u životnoj sredini na neciljne vrste organizama, prirodne populacije i ekosisteme je osnovni zadatak ERA-e.