Neki aspekti uticaja pesticida i đubriva na nutritivnu vrednost i druge karakteristike gajenih biljaka - Nikolić, Bogdan; Waisi, Hadi; Đurović, Sanja; Dugalić, Miloš; Jovanović, Vladan (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2020)
Analizirali smo različite aspekte primene agrohemikalija (pesticida i folijarnih nestandardnih đubriva) na hranjivu vrednost i ostale karakteristike useva, pored prinosa. Istraživanje je zasnovano na rezultatima našeg i rezultatima ispitivanja drugih istraživača. Analizirani su različiti parametri rasta biljaka i sadnica i njihov prinos, kao i hemijski sastav, a takođe i energetski i termodinamički parametri biljaka, kako bi se bolje procenio uticaj ispitivanih agrohemikalija na useve. Pre svega, utvrđeno je da primena različitih agrohemikalija utiče na klijanje semena koje proizvode tretirane biljke. Najznačajniji i najraznolikiji rezultati dobijeni su analizom prinosa i komponenata prinosa mnogih različitih kultura (useva, voća, povrća), kao i njihovog hemijskog sastava (mineralnih elemenata, različitih šećera, sekundarnih metabolita, itd.) u smislu poboljšanja nutritivnog kvaliteta. Takođe je utvrđeno da u biljkama kukuruza dolazi do promene sadržaja različitih elemenata, zatim polifenolnih profila, kao i termodinamičkih parametara, pri čemu taj efekat ne zavisi samo od doziranja agrohemikalija, već i od genotipa kukuruza. Takođe smo otkrili da agrohemikalije utiču na energetske i termodinamičke parametre pojedinih biljaka kukuruza, kao i na parametre rasta i prinosa biljke. Primećeno je da ove agrohemikalije izuzetno utiču na sadržaj mikroelemenata, skroba i sirovih proteina u kukuruzu i ječmu, šećera i polifenola u raznim voćkama, kao i u soji, pri čemu napominjemo da su u nekim agroekološkim situacijama ove agrohemikalije dovele do spektakularnih uvećanja prinosa različitih kultura, ali bilo je i situacija kada nisu imale pozitivnog efekta na prinos, o čemu će biti reči, takođe u kontekstu rezultata drugih istraživača.