Letalni i subletalni efekti buprofezin na parazitoida bele leptiraste vaši Encarsia formosa Gahan - Drobnjakovic, Tanja M; Marčić, Dejan; Prijović, Mirjana; Milenković, Slobodan (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2020)
Akutna toksičnosti preparata na bazi buprofezina (komercijalni produkt Elisa 440 SC) po stadijum lutke parazitoida Encarsia formosa Gahan (Hymenoptera: Aphelinidae) i efekti na parametre životne istorije i populacioni rast preživelih ženki parazitoida komercijalizovane („Dutch“ rase, D) i dve lokalne populacije iz Srbije (Bujanovac, B; Negotin, N) utvrđivani su u laboratorijskim uslovima. Svi ogledi su izvedeni na temperaturi 27±1°C i relativnoj vlažnosti vazduha od 60±10%, uz fotoperiod 16:8h, u četiri ponavljanja. U biotestu akutne toksičnosti, listovi duvana sa lutkama parazitoida (20 lutki po ponavljanju) tretirani su serijom simetrično raspoređenih koncentracija buprofezina, u rasponu koji pokriva 10-90% smrtnosti, i smrtnost je utvrđivana na osnovu broja eklodiranih adulta iz tretiranih lutki, devet dana nakon tretmana. U testovima akutne toksičnosti dobijene su sledeće srednje letalne koncentracije: 244.2, 281.5 and 199.5 (za B, N i D, respektivno). Preparat na bazi buprofezina, primenjen direktno na lutke parazitoida, u srednjim letalnim koncentracijama (264 mg/l za B i N; 220 mg/l za D), kod svih ispitivanih populacija značajno je umanjio preživljavanje ženki iz tretiranih lutki, produžio dužinu juvenilnog razvića (za 2, 1.7 i 2.2 dana, za B, N i D, respektivno), redukovao ukupni parazitizam ženki (za 11.7, 17.7 i 17.6 % za B, N i D, respektivno), ukupnu pojavu adulta ženki (11.6, 17.8 i 17.8 % za B, N i D, respektivno) i statistički značajno redukovao trenutnu stopu rasta ženki (za 8.2, 6.8 i 12.5 % za B, N i D, respektivno), u odnosu na kontrolu. Tačna determinacija rizika primene ovog preparata, zahteva njegovo dalje testiranje u poljskim uslovima.