Karakterizacija i diverzitet populacije sojeva Erwinia amylovora poreklom iz jabučastih voćaka gajenih u Srbiji - Krivokapić, Marija; Gavrilović, Veljko; Ivanović, Milan; Kuzmanović, Nemanja; Fira, Đorđe; Obradović, Aleksa; Gašić, Katarina (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2018)
Primenom standardnih bakterioloških i molekularnih metoda proučen je diverzitet 30 sojeva Erwinia amylovora izolovanih iz dunje, kruške i jabuke, poreklom iz 14 lokaliteta u Srbiji. Svi proučavani sojevi izazvali su nekrozu i pojavu bakterijskog eksudata na nesazrelim plodovima kruške, trešnje i šljive, kao i hipersenzitivnu reakciju duvana. Proučavani sojevi bili su Gram i oksidaza negativni, fakultativno anaerobni, levan i katalaza pozitivni i nisu stvarali fluorescentni pigment na Kingovoj podlozi B. Svi sojevi hidrolizuju želatin, koriste citrate i stvaraju kiselinu iz sorbitola, proizvode redukujuće supstance iz saharoze, ne redukuju nitrate, razvijaju se u prisustvu 5% NaCl, ali ne i pri 36°C. Identitet sojeva potvrđen je konvencionalnim PCR i nested PCR metodama. Rep-PCR metodom korišćenjem REP, ERIC i BOX prajmera umnoženo je više fragmenata DNK čiji broj i veličina su se podudarali kod svih proučavanih sojeva. Za razliku od Rep-PCR, primenom RAPD-PCR metode uz korišćenje šest prajmera došlo je do izdavajanja različitih genetičkih profila i diferencijacije sojeva u četiri grupe. Genetičke razlike među proučavanim sojevima nisu bile u korelaciji sa domaćinima iz kojih su izolovani, niti sa njihovim geografskim poreklom i godinom izolacije.