Antifungalna aktivnost hitosana prema Alternaria alternata i Colletotrichum gloeosporoides - Živković, Svetlana; Stevanović, Miloš; Đurović, Sanja; Ristić, Danijela; Stošić, Stefan (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2018)
Istraživanja pokazuju da su hitosan i njegovi derivati dobra alternativa u kontroli skladišnih fitopatogenih gljiva. Cilj ovog rada bio je da ispita antifungalnu aktivnost hitosana prema Alternaria alternata i Colletotrichum gloeosporoides, izolovanih sa inficiranih plodova jabuke, u in vitro i in situ uslovima. Rast gljiva je testiran in vitro koristeći PDA podlogu sa različitim koncentracijama hitosana (1, 2 i 3 mg/ml). Porast oba patogena je bio značajno smanjen (P<0.05) u svim koncentracijama hitosana nakon 7 dana inkubacije na 25°C. Vodeni rastvor hitosana koncentracije 3 mg/ml je u potpunosti inhibirao klijanje konidija A. alternata i C. gloeosporoides nakon inkubacije od 18 sati na temperaturi od 25°C. Rezultati ogleda in situ ukazuju da inhibicija propadanja plodova inficiranih sa A. alternata i C. gloeosporoides zavisi od koncentracije rastvora hitosana. Pojava bolesti na plodovima jabuka tretiranih rastvorom hitosana nakon 7 dana inkubacije na 25°C bila je značajno smanjena za obe vrste gljiva (P<0.05) u odnosu na pozitivnu kontrolu. Rast A. alternata i C. gloeosporoides je bio progresivno inhibiran in vitro i in situ sa povećanjem koncentracije rastvora hitosana, od 1 do 3 mg/ml.