Efekat metribuzina na broj proteolitičkih mikroorganizama i proteolitičku aktivnost različitih tipova zemljišta - Šantrić, Ljiljana R; Radivojević, Ljiljana; Sarić-Krsmanović, Marija; Gajić Umiljendić, Jelena; Đurović-Pejčev, Rada (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2018)
Tekstura zemljišta i druge fizičke i hemijske karakteristike zemljišta predstavljaju važne faktore koji utiču na zadržavanje herbicida u zemljišnim ekosistemima. Postavljen je laboratorijski ogled da bi se procenio odgovor proteolitičkih mikroorganizama i aktivnosti proteaze na primenu metribuzina u različitim tipovima zemljišta (ilovača i peskuša). Ispitivane su sledeće koncentracije. 12,0, 24,0; 120,0 i 1200,0 mg a.s. kg-1zemljišta. Uzorci su uzeti 7, 14 i 30 dana nakon primene metribuzina. Metribuzin nije uticao na broj proteolitičkih mikroorganizama u ilovači. U peskuši broj je smanjen za 26,7% sedam dana nakon primene najveće koncentracije. Aktivnost proteaze bila je smanjena u oba tipa zemljišta sedmog i četrnaestog dana, u ilovači procenat smanjenja je iznosio 21% a u peskuši 29,9%. Statistička analiza podataka je pokazala da je korelacioni odnos između ispitivanih parametara bio pozitivan za oba tipa zemljišta (za ilovaču r2=1; za peskušu r2=0,81). Ispitivanja su pokazala da je metribuzin imao prolazni uticaj na mikrobiološku populaciju i enzimatsku aktivnost i zavisio je od tipa zemljišta.