Brasinosteroidi kao regulatori rasta biljaka i modulatori uticaja pesticida i đubriva - Nikolić, Bogdan; Waisi, Hadi; Jovanović, Vladan; Dragičević, Vesna; Djurović, Sanja (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2018)
Način delovanja agrohemikalija na biljke podrazumeva ukupan uticaj na metabolizam, rast i razvoj biljaka. U tom smislu u ovom radu je prikazan efekat 24-epibrasinolida (24-EBL), kao klase fitohormona brasinosteroida, na rast i druge fiziološke procese u biljkama kukuruza u različitim dozama i u različitim razvojnim fazama, kako bi se procenio uticaj na razne faktore koji određuju prinos ovog važnog poljoprivrednog useva. Pored toga, dato je nekoliko primera efekata ovih fitohormona na druge useve, voće i povrće, u smislu njihovog uticaja na prinos, kvalitet prinosa i povećanje otpornosti useva na neke vrste stresa. Rezultati su diskutovani u odnosu na druge podatke iz literature.