Uticaj etarskih ulja na ishranu jedinki domaćeg miša: II - mamci na bazi bromadiolona i difenakuma sa dodatkom 0.75% etarskog ulja cimeta u praktičnim uslovima primene - Jokić, Goran; Mitrić, Siniša; Pejin, Dušan; Blažić, Tanja; Đedović, Suzana; Stojnić, Bojan; Vukša, Marina (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2018)
Utvrđen je uticaj etarskog ulja cimeta, u koncentraciji 0.75 %, na ispoljavanje atraktivnosti mamaca, kao i ukupna biološka efikasnost aktivnih materija bromadiolona i difenakuma za domaćeg miša u praktičnim uslovima primene. Eksperimenti su izvedeni u skladišnim objektima, sa stabilnim populacijama domaćeg miša, za koje nije bila utvrđena rezistentnost na antikoagulantne rodenticide. Utvrđena je statistički značajna razlika između ispitivanih mamaca na bazi bromadiolona i ispitivanih mamaca na bazi difenakuma. Mamci na bazi bromadiolona, sa sadržajem etarskog ulja cimeta, prosečno su bili konzumirani za 74 % više od mamaca na bazi bromadiolona u kojima nije bilo dodatka ulja. Prosečna ukupna efikasnost ovih mamaca u suzbijanju domaćeg miša bila je 96 %. Povećanje konzumacije mamaca na bazi difenakuma sa dodatim eteričnim uljem cimeta u ovom eksperimentu bila je za 39 %, odnosno 119 % viša u odnosu na mamce bez dodatka eteričnog ulja. Prosečna ukupna efikasnost ovih mamaca bila je 99,5 % u suzbijanju domaćeg miša.