Prisustvo i rasprostranjenost virusa žute prugavosti praziluka u usevima različitih vrsta lukova u Srbiji - Vučurović, Ivan; Nikolić, Dušan; Radović, Nikola; Vučurović, Ana; Ristić, Danijela; Krstić, Branka; Stanković, Ivana (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2017)
Virus žute prugavosti praziluka (Leek yellow stripe virus, LYSV) je jedan od najčešćih i najznačajnijih virusa na praziluku i belom luku. U Srbiji je virus detektovan na obe kulture, i praziluku i belom luku, a često se javlja u visokim procentima. Tokom dve uzastopne godine (2013. i 2014.) pregledano je 11 lokaliteta gajenja praziluka, belog i crnog luka i sakupljena su 92 uzorka koja su DAS-ELISA metodom testirana na prisustvo LYSV. Prisustvo LYSV je dokazano u 31,5% testiranih uzoraka. Tokom 2012., prisustvo LYSV dokazano je samo u praziluku, u 55,6% testiranih uzoraka. Tokom 2013., LYSV je dokazan u 85% uzoraka praziluka i 58,3% uzoraka belog luka. Ukupno, prisustvo LYSV je dokazano u 56,4% uzoraka praziluka i 17,1% uzoraka belog luka. Prisustvo LYSV u testiranim uzorcima potvrđeno je primenom RT-PCR metode i specifičnih prajmera za LYSV koji umnožavaju fragment od 1020 bp koji obuhvata gen za proteinski omotač i deo gena za nuklearne inkluzije B. Molekularna identifikacija LYSV obavljena je sekvenciranjem dva odabrana izolata iz belog luka 181-13 (MG242625) i praziluka 298-13 (MG242624) i poređenjem dobijenih sekvenci sa sekvencama LYSV iz GenBank baze podataka. Filogenetske analize 55 sekvenci izolata LYSV iz različitih delova sveta ukazale su na delimičnu korelaciju između biljke domaćina i geografskog porekla izolata, formiranjem pet odvojenih grupa izolata u stablu. Dva izolata iz Srbije grupisala su se u udaljene grupe. Izolat iz Srbije iz praziluka 298-13 grupisao se u grupu B, dok se izolat iz belog luka 181-13 grupisao u grupu E.