Vilina kosica - životni ciklus i interakcija sa domaćinom - Sarić-Krsmanović, Marija M; Vrbnicanin, Sava P (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2017)
Vilina kosica je parazitska cvetnica koja se vezuje za stablo i lišće biljaka domaćina i parazitira značajan broj ekonomski značajnih vrsta, korove i ukrasno bilje. Postoje različite mere koje se mogu preduzeti za suzbijanje viline kosice, počev od preventivnih (čist semenski materijal, otporne sorte), preko mehaničkog uklanjanja (košenje, ručno uklanjanje) do korišćenja herbicida, ali je veoma teško postići efektivnu kontrolu ove parazitne cvetnice, zbog prirode vezivanja sa biljkom domaćinom. Za pravljenje dobre strategije u suzbijanju viline kosice pored integrisanja gore pomenutih mera, neophodno je i poznavanje njenog razvoja i životnog ciklusa.