Antifungalana aktivnost biljnih etarskih ulja i odabranih sojeva Pseudomonas spp. na Phomopsis theicola - Starović, Mira; Ristić, Danijela; Aleksić, Goran; Pavlović, Snežana; Özcan, Mehmet Musa; Knežević, Magdalena; Jošić, Dragana (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2017)
U novije vreme intezivno se radi na razvoju bioloških sredstava za zaštitu bilja, koja bi se uvodila kao zamena za sintetičke fungicide. U ovom radu ispitivan je in vitro antifungalni uticaj nekih etarskih ulja (EU) i odabranih rizobakterija koje stimulišu rast biljaka iz roda Pseudomonas na fitopatogenu gljivu Phomopsis theicola. Minimalne inhibitorne koncentracije (MIC) etarskih ulja su određene mikrodilucionom metodom. Sva primenjena EU su ispoljila značajni antifungalni efekat na ispitivani izolat gljive. EU origana je ispoljilo najnižu MIC od 5.5±0.51 μg/mL, zatim ulje bosiljka od 75.0±5.7 μg/mL, mirte 775±45.0 μg/mL i turske kisele biljke od 7750±4.5 μg/mL. Proučavan je stepen inhibicije porasta micelije Ph. theicola primenom različitih sojeva Pseudomonas spp. sojevi K113 i L1 su ispoljili visoku efikasnost inhibicije od preko 60% primenom dvadesetčetvoročasovnih kultura i preko 57% primenom filtrata supernatanta. U narednim ogledima u polju primenom kulture i supernatanta K113 i L1, koji sadrže ekstracelularne metabolite, proceniće se njihova efikasnost i mogućnost korišćenja kao alternative hemijskim sredstvima u zaštiti jabuke od Ph. theicola.