Osetljivost kukuruza, suncokreta i ječma na rezidualno delovanje klomazona u zemljištu - Gajić Umiljendić, Jelena; Jovanović-Radovanov, Katarina; Radivojević, Ljiljana; Šantrić, Ljiljana; Đurović, Rada; Đorđević, Tijana (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2012)
U radu je ispitivana osetljivost kukuruza, suncokreta i ječma na rezidualno delovanje klomazona u zemljištu tipa ilovače, metodom biotesta. Klomazon je primenjen u seriji koncentracija 0.12-12 mg a.s./kg zemljišta. Nakon 14 dana rasta biljaka mereni su morfološki (visina, sveža i suva masa izdanka) i fiziološki parametri (sadržaj karotenoida hlorofila a i hlorofila b). Konstatovano je da morfološki parametri nisu pouzdano merilo osetljivosti na klomazon. Prema ostvarenim procentima inhibicije za merene fiziološke parametre izračunate su vrednosti I50, a na osnovu njih utvrđene su razlike u osetljivosti ispitivanih biljnih vrsta. Najosetljiviji je bio suncokret, dok se kukuruz i ječam nisu međusobno značajno razlikovali. Nomenklatura: klomazona (2-(2-hlorbenzil)-4,4-dimetil-1,2-oksazolidin-3-on), kukuruz (Zea mays L.), suncokret (Helianthus annuus L.), ječam (Hordeum vulgare L.)