Poređenje metoda za određivanje ostataka bifentrina u fermentisanim uzorcima žita - Đorđević, Tijana M; Đurović, Rada D; Gajić Umiljendić, Jelena S (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2012)
Testirane su efikasnosti tri različite metode pripreme uzoraka za određivanje ostataka bifentrina u uzorcima pšenice (Triticum spelta) fermentisane pomoću Lactobacillus plantarum. Prva metoda zasnivala se na metanolsko-acetonskoj (1:1) ekstrakciji i prečišćavanju kroz kolonu punjenu smešom aluminijum-oksida i aktivnog uglja u kombinaciji sa dihlormetanom kao eluentom, druga se zasnivala na metanolsko-acetonskoj (1:1) ekstrakciji i prečišćavanju kroz kolonu punjenu florisilom u kombinaciji sa smešom etil-acetata i acetona (4:1) kao eluentom, dok se treća zasnivala na kombinaciji prve dve, tj. metanolsko-acetonskoj (1:1) ekstrakciji i prečišćavanju kroz kolonu punjenu smešom aluminijum-oksida i aktivnog uglja u kombinaciji sa smešom etil-acetata i acetona (4:1) kao eluentom. Pokazalo se da je druga testirana metoda najefikasnija, pri čemu su dobijeni prinosi bifentrina u opsegu 79-83% za četiri koncentraciona nivoa obogaćivanja, sa RSD% u opsegu 2,2-7,4%. Odabrana metoda je dodatno optimizovana variranjem različitih zapremina korišćenog eluenta. Najveći prinos metode postignut je pri zapremini eluenta od 25 ml. Predložena metoda, bazirana na 30-minutnoj ekstrakciji sa 25 ml smeše metanol:aceton=1:1, prečišćavanju na florisilskoj koloni i eluiranju sa 25 ml smeše etil-acetat:aceton=4:1, pokazala se kao efikasna, jednostavna i pouzdana metoda za određivanje ostataka bifentrina u fermentisanom žitnom supstratu.