Insekti u usevu susama (Sesamun indicum L.) i uticaj insekata oprašivača na njegovu proizvodnju - mahmoud, mahmoud farag (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2012)
Istraživanje faune insekata u proizvodnji susama, Sesamun indicum L. (Pedaliaceae) sprovedeno je na Istraživačkom poljoprivrednom dobru Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta Suecki kanal, tokom dve vegetacione sezone (2010 i 211). Sve primećene vrste sa eksperimentalnog lokaliteta su sakupljene za identifikaciju. Sakupljanje insekata sa biljaka susama je obavljano jednom nedeljno, tri puta dnevno, pomoću tri metode (kečer, lovne jame, observacija digitalnom kamerom i vizuelno praćenje). Ukupno je sakupljena i pravilno identifikovana 31 vrsta tokom ogleda. Insekti koji su registovani i sakupljeni sa biljaka su podeljeni u četiri grupe, i to: pravi polinatiori (Hymenoptera), ostali polinatori (Diptera, Coleoptera i Lepidoptera), štetočine (Orthoptera, Odonata, Hemiptera i Homoptera) i prirodni neprijatelji (Coleoptera, Hymenoptera, Neuroptera i Dictyoptera). Za ispitivanje uticaja načina oprašivanja na proizvodnju susama, ogled je podeljen u dve celine: prirodno „otvoreno“ oprašivanje i „ometano“ oprašivanje. Pedeset biljaka u delu ogleda sa „ometanim“ oprašivanjem su pokrivene perforiranom papirnom vrećicom kako bi se omogućio protok vazduha, a sprečilo doletanje insekata. Kvantitativni i kvalitativni parametri su mereni, i to: težina mahune, broj semena u mahuni, masa 1000 semena, klijavost (%), vitalnost klijanaca, sadržaj ulja (%). Rezultati rada ukazuju da je „otvoreno“ oprašivanje poboljšalo prozivodnju susama.