Pepelnica na spanaću (Spinacia oleracea L.) - Nakova, Mariana (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2012)
U oktobru i maju 2007. godine primećeni su simptomi na biljkama spanaća koji podsećaju na peplnicu. Inficirane biljke imaju slabiji porast, male i degenerisane mlade listove. Zahvaćeni listovi žute i za kratko vreme venu. Visoke temperature i suše dovode do sušenja obolelih biljaka. Simptomi su slični degenerativnim promenama fiziološkog porekla, ali se javljaju ili na pojedinačnim biljkama ili na manjim grupama biljaka. Prilikom pažljivog pregleda biljaka uočava se nežna, egzogena micelija na obodu lista. Micelija je jasno uočljiva u blizini glavnih lisnih nerava gde postaje gušća i formira spletove. Na lisnim i cvetnim drškama i stabljici micelija je u početku nežna i bela, a kasnije dobija sivkastu boju. Pod mikroskopom se uočava ektofitna micelija egzogenog porekla i spore u kratkim nizovima. Na kratkim konidioforama formiraju se nizovi dva tipa konidija: jednoćelijske, bezbojne, eliptične do cilindrične makrokonidije tankih zidova, veličine 24,5-28,4 x 17,5 μm; i mikrokonidije – jajaste do eliptične, veličine 10,4-14,1 x 7,7 μm. Teleomorfne strukture se pronalaze u grupama ili pojedinačno, uglavnom u blizini lisnih nerava. Okruglastog su oblika i imaju apendicese sa kukastim-prstenastim ili helikoidnim vrhom, veličine 87,5-150 μm. Kleistotecije imaju 4-5 do 8 askusa (68,0 x 38,0 μm) sa 4 do 8 elipsoidnih askospora, veličine 15,5-22,0 x 11,0-17,5 μm. Prouzrokovač pepelnice spanaća pronađen u Bugarskoj identifikovan je kao Uncinula spp. (Sawadaea spp.), bespolni stadijum tipa Euoidium, podvrsta spinaciae.