Fenologija crvenoglavog buvača (Psylliodes chrysocephala L.) u uljanoj repici - Sivčev, Lazar I; Graora, Draga; Sivčev, Ivan; Tomić, Vladimir; Dudić, Boris (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2017)
Crvenoglavi buvač (Psylliodes chrysocephala (L.) je važna štetočina ozime uljane repice u Srbiji. Naseljava uljanu repicu početkom oktobra i aktivan je u polju sve do pojave mraza i zime. Tokom jeseni adulti se mogu videti kako polažu jaja u zemljište u blizini biljaka. Larve P. chrysocephala se tokom novembra intenzivno razvijaju u lisnim peteljkama i najviše ih ima krajem ovog meseca. Na netretiranim biljkama disekcijom je utvrdjeno 76.0 % napadnutih biljaka sa u proseku 31.1 % napadnutih listova u razvojnom stadijumu BBCH 18-19. Rezultat ovolikog napada je bilo smanjenje broja biljaka za 51%, od 43,0/m2 koliko ih je bilo u jesen na 22,0/m2 u proleće naredne godine. Nova generacija adulta P. chrysocephala izleće iz zemljišta tokom prve polovine juna i brzo napušta polje sa skoro suvim biljkama uljane repice. Naši rezultati su pokazali da deo populacije ostaje u dijapauzi i eklodira u narednom usevu tokom proleća naredne godine. Mi smo u fotoeklektor kavezima, koji su ostavljeni u polju i tokom naredne godine, 5. marta 2012. u organskom polju registrovali 0.5 imaga/m2, dok je u lovnom pojasu zabeleženo 0.81 imaga/m2.