Antimikrobno delovanje biohemijskih supstanci na patogene šampinjona u Srbiji - Potočnik, Ivana S; Todorović, Biljana; Đurović-Pejčev, Rada; Stepanović, Miloš; Rekanović, Emil; Milijašević-Marčić, Svetlana (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2016)
Početkom 21. veka, proizvođači šampinjona su suočeni sa pojavom bolesti koje nanose velike štete. S druge strane, mali je broj raspoloživih fungicida koji imaju odobrenje za primenu u zaštiti gajenih gljiva od bolesti. Usled razvoja rezistentnosti patogenih bakterija i gljiva na antibiotike i fungicide, neophodno je uvođenje alternativnih sredstava zaštite. Istraživanja su pokazala da različita biljna ulja i njihove komponente ispoljavaju jako antimikrobno dejstvo na patogene šampinjona. Etarska ulja origana, majčine dušice i bosiljka su pokazala najjaču i najširu aktivnost za patogene izolovane iz gajilišta šampinjona u Srbiji. Pet etarskih ulja je inhibiralo rast patogene bakterije Pseudomonas tolaasii: zimzelena, origana, limunske trave, ruzmarina i eukaliptusa. Ulja origana, geranijuma i majčine dušice su ispoljili najveću toksičnost za patogene gljive Mycogone perniciosa, Lecanicillium fungicola i Cladobotryum spp. Ulje bosiljka je imalo inhibitorno, a nane letalno dejstvo za Trichoderma aggressivum f. europaeum. Ulja kleke i bora nisu ispoljila ni inhibitorno ni fungicidno dejstvo na patogene šampinjona. Iako fungitoksična aktivnost etarskih ulja nije jaka, ona mogu biti primenjena kao dodatak u zaštiti od bolesti, kako bi se umanjila količina primene hemijskih preparata.