Pregled nepoželjnih efekata prilikom mešanja dijatomejske zemlje sa žitom - Korunic, Zlatko (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2016)
Unatoč brojnim prednostima uporabe dijatomejske zemlje (DZ) i prihvatljive djelotvornosti na smrtnost insekata, ali zbog njezinog velikog utjecaja na smanjenje hektolitarske mase i sipkavost zrnene robe primjena za izravno mješanje s robom je jako ograničena. U radu se opisuju glavni nedostatci uporabe DZ za izravno mješanje sa zrnenom robom poput zdravstvenog rizika, smanjenje hektolitarske mase, razlike u osjetljivosti insekata na DZ, utjecaj vlage i temperature zrna na efikasnost, utjecaj različite vrste zrnene robe na efikasnost te uporaba DE u drugim područjima. Zbog velikih neželjenih utjecaja DZ na kvalitetu robe istražuju se mogućnosti razvoja novih DZ formulacija s povišenom djelotvornosti na insekte uporabom sniženih doza za izravno miješanje sa zrnenom robom. Ako te nove formulacije mogu smanjiti negativni utjecaj DZ postoji stvarna mogućnost za povećanu primjenu DZ u praksi.