Bionomija lovorove štitaste vaši, Aonidia lauri (Bouche) (Hemiptera: Diaspididae) na području Podgorice, Crna Gora - Graora, Draga Đ; Radonjić, Sanja (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2016)
Aonidia lauri (Comstock) (Hemiptera: Diaspididae) je na području Podgorice veoma opasna štetočina lovora (Laurus nobilis L.). Visok stepen infestacije biljaka izaziva pojavu hlorotičnih pega i nekrotičnih polja oko mesta ishrane, sušenja lišća i pupoljaka. Pored toga, biljke fiziološki slabe, gube estetsku vrednost, a kontinuirani napad u gradskim uslovima često dovodi do njihovog delimičnig ili potpunog sušenja. U više lokacija na teritoriji Podgorice, na uzorkovanim biljkama lovora intenzitet napada je ocenjen sa 4, odnosno svi delovi biljke su bili naseljeni brojnim jedinkama koje su formirale guste kolonije. Biologija i štetnost Aonidia lauri proučavana je u 2010. i 2011. godini, na L. nobilis. Utvrđeno je da vrsta ima tri generacije godišnje i da prezimljava u drugom larvenom stupnju na listovima i granama lovora. Imaga prve generacije registrovana su krajem marta i početkom aprila, druge generacije krajem juna i početkom jula i treće, tokom septembra. A. lauri je viviparna vrsta. Razvučen period pojave larvi obezbeđuje stalno prisustvo svih razvojnih stadijuma na biljkama, što dovodi do preklapanja generacija. U kolonijama A. lauri, registrovani su pojedinačni primerci predatorske bubamare Chilocorus bipustulatus (L.) (Coccinellidae) čiji su se larve i imaga hranili vašima.