Uticaj uslova čuvanja i temperature na klijanje semena i rast klijanaca divljeg ovsa (Avena fatua L.) - Sarić-Krsmanović, Marija M; Gajić Umiljendić, Jelena; Šantrić, Ljiljana; Radivojević, Ljiljana (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2016)
Ispitivan je uticaj različitih temperatura (5 ˚C, 10 ˚C, 15 ˚C, 20 ˚C, 25 ˚C, 30 ˚C i 26/21 ˚C), svetlosti i vlage na klijanje semena, dužinu klijanaca i stopu klijanja divljeg ovsa (A. fatua L.). Svakodnevno, u periodu od deset dana, prebrojavana su proklijala semena, a poslednjeg dana su izmerene dužine klijanaca, nakon čega je izračunata stopa klijanja semena. Dobijeni rezultati ukazuju da temperatura značajno utiče na procenat klijanja semena A. fatua, dužinu i stopu klijanja, pri čemu je optimalna temperatura za klijanje semena ove vrste, 15˚C (T1: t1- 41.25%, t2- 44.37%; T2: t1-28.13%, t2-34.37%; T3: t1– 10.63%, t2 – 12.50%). Takođe, dobijeni rezultati ukazuju da skladištenje semena u kontrolisanim uslovima (temperatura 24±1°C, vlažnost 40-50%; temperatura 26±1°C, vlažnost 70-80% i semena izložena temperaturi od 4°C) u trajanju od 3 i 12 meseci ima značajan uticaj na klijanje semena divljeg ovsa. Procenat klijalih semena na svim rađenim temperaturama je veći u slučaju kada su bila skladištena 12 meseci pri određenoj temperaturi i vlažnosti vazduha. Takođe, procenat klijalih semena koji je praćen pri smeni dana i noći sa temperaturama 26ºC/21ºC u svim tretmanima (T1: t1-8.13, t2-10.00; T2: t1-11.87,t2-13.13; T3: t1-2.42, t2-2.70) je bio veći u odnosu na klijanje u mraku na temperaturama od 25ºC, 30ºC i 5ºC.