Uticaj ostataka imazamoksa u različitim zemljištima na usev paradajza - Gajic Umiljendic, Jelena; Sarić-Krsmanović, Marija; Šantrić, Ljiljana; Radivojević, Ljiljana (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2016)
Metodom biotesta u laboratorijskim uslovima je ispitivana osetljivost paradajza na rezidualno delovanje imazamoksa u zemljištima tipa ilovača i peskuša. Praćen je i uticaj tri različita nivoa vlažnosti zemljišta (20, 50 i 70% PVK). Imazamoks je primenjen u seriji koncentracija od 6,25 do 800 μg a.s./kg zemljišta. Biljke su rasle 21 dan, a nakon tog perioda mereni su: sveža masa izdanka i korena, dužina korena i sadržaj proteina rastvorljivih u vodi. Imazamoks je izazvao zaostajanje u porastu i smanjenje sadržaja proteina u oba tipa i na svim nivoima vlažnosti zemljišta, a stepen ispoljenih promena je zavisio od koncentracije herbicida. Veći stepen osetljivosti ispoljile su biljke koje su gajene u peskovitom zemljištu. Utvrđeno je da su parametri korena (sveža masa i dužina) osetljiviji i pouzdaniji pokazatelj osetljivosti na prisustvo imazamoksa u zemljištu. U svim varijantama ogleda konstatovano je i smanjenje sadržaja proteina rastvorljivih u vodi, ali je utvrđeno da ne postoji zavisnost promene ovog parametra sa promenom koncentracije herbicida.