Razgradnja i perzistentnost tiakloprida u plodovima paprike - Lazić, Sanja; Šunjka, Dragana B; Begović, Radovan; Vuković, Slavica M (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2016)
Istraživanje dato u ovom radu sprovedeno je u cilju praćenja dinamike razgradnje insekticida tiakloprida u plodovima paprike iz plasteničke proizvodnje. Tiakloprid je primenjen u količini (96 g a.m./ha) preporučenoj od strane proizvođača za zaštitu paprike od biljnih vaši. Paprika je uzorkovana odmah po sušenju depozita, nakon 2, 3, 4, 5, 6, 7 i 10 dana. Ekstrakcija i prečišćavanje tiakloprida iz plodova paprike izvedena je QuEChERS metodom, dok je za određivanje nivoa ostataka primenjena tečna hromatografija sa DAD detektorom i Agilent Zorbax SB C18 kolona. Validacija metode izvedena je u potpunosti u skladu sa kriterijumima SANCO/12571/2013. Prosečna vrednost prinosa ekstrakcije tiakloprida iz plodova paprike iznosila je 83,69±5,05%, dok je preciznost metode izražena relativnom standardnom devijacijom (RSD) sa vrednošću od 3,21%. Dobra linearnost odziva detektora potvrđena je koeficijentom varijacije od 0,997%. Limit kvantifikacije za određivanje tiakloprida u paprici ovom metodom iznosi 0,01 mg/kg. Maksimalan nivo ostataka tiakloprida u plodovima paprike gajene u plasteniku utvrđen je po sušenju depozita i iznosio je 1,136 mg/kg. U uzorcima prikupljenim 2. dana od tretiranja, prosečna vrednost ostataka tiakloprida u uzorkovanim plodovima paprike iznosila je 0,321 mg/kg, sa gubitkom od 72%. Pod ovim uslovima proizvodnje, količina tiakloprida se u narednom periodu postepeno smanjivala, sa krajnjom vrednosti od 0,198 mg/kg, znatno ispod MDK od 1,0 mg/kg. Vreme poluraspada (DT50) tiakloprida u plodovima paprike gajene na ovaj način iznosi 4,95 dana. Na osnovu ostvarenih rezultata može se zaključiti da propisana karenca za tiakloprid obezbeđuje bezbednu primenu ovog insekticida u plasteničkoj proizvodnji paprike.