Monitoring Erwinia amylovora u Crnoj Gori - Radunović, Dragana Zdravko; Gavrilović, Veljko; Gašić, Katarina; Krstić, Marija (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2015)
Novija proučavanja Erwinia amylovora u Crnoj Gori, sprovedena u periodu od 2012 do 2014. godine, pokazuju da je ova bakterija široko rasprostranjena u severnom, kontinentalnom delu zemlje, gde se nalaze i najznačajniji voćarski regioni. Prisustvo bakterije potvrđeno je na dunji, krušci, jabuci, mušmuli i glogu. U prethodnim istraživanjima proučene su patogene, odgajivačke i biohemijske odlike sojeva E. amylovora poreklom sa jabučastih voćnih vrsta i biljaka spontane flore u Crnoj Gori. U ovom radu primenjeni su serološki testovi u identifikaciji sojeva E. amylovora poreklom sa jabučastih voćaka i biljaka spontane flore. Monitoring E. amylovora i sakupljanje uzoraka sa simptomima bakteriozne plamenjače izvršeno je u periodu od 2012 do 2014. godine, sa različitih domaćina i lokaliteta u Crnoj Gori. Izolacijom bakterije na hranljive podloge dobijen je veći broj izolata, čija je patogenost potvrđena na zelenim plodovima kruške. Za serološke analize odabrano je 27 sojeva ove bakterije, poreklom sa tri jabučaste voćne vrste (dunja, kruška i jabuka) i jedne vrste iz spontane flore (glog). Primenjene su dve serološke metode: ELISA i IF test, koje su omogućile brzu detekciju bakterije i istovremeno ispitivanje velikog broja uzoraka za kratko vreme. Serološkim analizama utvrđena je visoka homogenost u antigenoj strukturi proučavanih sojeva E. amylovora poreklom sa dunje, kruške, jabuke i gloga, iz 9 lokaliteta u Crnoj Gori.