Određivanje linurona u kamilici LC-MS/MS tehnikom i QuEChERS metodom ekstrakcije - Špirović Trifunović, Bojana D.; Vuković, Gorica Lj.; Jovanović–Radovanov, Katarina D.; Bursić, Vojislava P.; Meseldžija, Maja U. (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2015)
Linuron je selektivni herbicid, koji se koristi za suzbijanje širokolisnih korova. Njegov mehanizam delovanja je inhibicija fotosinteze (fotosistema II). Za ekstrakciju ostataka linurona iz uzoraka kamilice korišćena je QuEChERS metoda. Određivanje nivoa ostataka linurona vršeno je tečnom hromatografijom sa masenim spektroskopijom. Linearnost metode je ispitivana u opsegu koncentracija od 0.025 – 0.50 μg/ml, korišćenjem metode kalibracije u matriksu, pri čemu je koeficijent određivanja (R2) bio veći od 0.99. Tačnost metode je ispitivana obogaćivanjem kontrolnih uzoraka kamilice na tri koncentraciona nivoa. Prinos ekstrakcije je bio preko 90 %. Interni standard korišćen za analizu je bio izoproturon-D6. U cvetu kamilice nisu nađeni ostaci linurona, dok su u uzorcima drške bili u opsegu od 0.010-0.040 mg/kg.