Delovanje salicilne kiseline kao elicitora na biljne vaši u pšenici i otkrivanje zaraženosti infracrvenom termovizijskom kamerom, Ismailia, Egipat - mahmoud, mahmoud farag; Mahfouz, Hatem M. (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2015)
Pšenica (Triticum sativum L.) je jedna od najvažnijih žitarica u Egiptu. Štetni insekti, kao što su biljne vaši, predstavljaju pretnju u pogledu smanjenja prinosa. Otpornost indukovana kod pšenice folijarnom primenom salicilne kiseline ispitivana je u polju Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta Suez Canal u Egiptu tokom sezona 2012/2013 i 2013/2014. Tri sorte pšenice: Gemesa 9, Sakha 93 i Giza 168 prskane su tri puta koncentracijama salicilne kiseline (SA) od 200 mg/l i 100 mg/l nakon otkrivanja zaraze biljnim vašima korišćenjem infracrvene termovizijske kamere. Tehnika infracrvene termovizije zasniva se na značajnim razlikama u temperaturi površine zaraženih i zdravih listova. Dobijaju se digitalne slike, a računarski program omogućava brzo otkrivanje zaraze. Rezultati su pokazali da zaraza biljnim vašima povećava temperaturu zaraženih listova, u poređenju sa zdravim listovima. Opseg razlike između maksimalne i minimalne temperature (At) bio je 1.1 ºC kod zdravih listova i 3.9 ºC kod zaraženih listova. Rezultati primene SA pokazali su značajne razlike u srednjim vrednostima za broj biljnih vaši i smanjenje zaraženosti među tretmanima i sortama. Viša od dve ispitivane koncentracije SA (200 mg/l) postigla je višu efikasnost kod sve tri sorte nego niža koncentracija (100 mg/l) tokom ogleda koji je trajao pet nedelja. Najviša efikasnost u suzbijanju biljnih vaši postignuta je jednu nedelju nakon primene (86,28% za sortu Giza, 85,89% za Gemesa i 70,54% za Sakha, respektivno). Pored toga, primena SA dovela je do povećanja prinosa sve tri sorte u odnosu na kontrolu. Sve tri sorte (Giza, Gemesa i Sakha) imale su više prinose nego kontrola nakon primene 200 mg/l SA. Uporedni prinos zrna je bio 2.491,5, 2.455,0 i 2.327,25 kg/fed. Može se zaključiti da se tehnika infracrvene termovizije može koristiti za otkrivanje zaraženih listova. Takođe, primena SA u pšenici indukuje otpornost na biljne vaši.