Biologija i štetnost mušice kupusne ljuske (Dasineura brassicae Winn.) na ozimoj uljanoj repici - Graora, Draga Đ; Sivčev, Ivan; Sivčev, Lazar; Büchs, Wolfgang; Tomić, Vladimir; Dudić, Boris; Tanja Gotlin - Čuljak, Tanja (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2015)
Mušica kupusne ljuske, D. brassicae (Winn.) (Diptera: Cecidomyiidae), je značajna štetočina uljane repice (Brasica napus L.). Tokom 2011. godine, na uljanoj repici, na lokalitetu Stari Žednik, kao i 2011/12. godine, na ozimoj pšenici koja je u plodoredu sa uljanom repicom, praćena je biologija i štetnost ove vrste. U toku godine D. brassicae razvija dve generacije, a prezimljava kao larva u kokonu u zemljištu. Imigracija imaga prve generacije je dosta razvučena i traje od početka aprila do kraja maja. Dug period imigracije uslovio je prisustvo larvi u ljuskama od sredine aprila do sredine juna. Infestirane mahune se deformišu i pucaju, semenke ispadaju, što ima za posledicu smanjenje prinosa uljane repice. Oštećenost ljuski iznosi 11,6%. Eklozija imaga druge generacije je registrovana krajem maja i u prvoj dekadi juna. Tokom istraživanja utvrđeno je D. brassicae polaže jaja u zdrave mahune i da nema korelacije sa Ceutorhynchus assimilis Payk.