Sistemi organske proizvodnje obične grahorice I: Biološki odgovor insekata koji se hrane biljnim sokom - Nikolova, Ivelina; Georgieva, Natalia (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2015)
Proučavana su četiri sistema organske proizvodnje i jedan klasičan sistem u periodu od 2012 do 2014. Varijante organske proizvodnje su bile: I – sistem organske proizvodnje bez upotrebe bioloških proizvoda (uslovi prirodne plodnosti zemljišta) – kontrola; II – sistem organske proizvodnje sa upotrebom folijarnog biološkog đubriva i biološkog regulatora rasta (Polyversum+Biofa); III – sistem organske proizvodnje sa upotrebom biološkog insekticida (NeemAzal T/S); IV – sistem organske proizvodnje sa upotrebom kombinacije tri organska proizvoda: folijarnog đubriva, regulatora rasta i bioinsekticida (Polyversum+Biofa+NeemAzal T/S). Varijanta V predstavljala je konvencionalni sistem proizvodnje u kom je korišćena kombinacija sintetičkih proizvoda (folijaro đubrivo, regulator rasta i insekticid: Masterblend+Flordimex 420+Nurelle D). Tretman grahorice biološkim insekticidom NeemAzal u kombinaciji sa preparatima Biofa i Polyversum dao je najmanju gustinu štetočina koje se hrane isisavanjem biljnog soka u poređenju sa ostalim ispitivanim metodama (bez NeemAzal, samo sa NeemAzal i u kombinaciji sa Biofa i Polyversum). Najizrazitije smanjenje brojnosti štetočina tokom vegetacije u toj varijanti zabeležen je kod vrsta iz redova Thysanoptera (36,0-41,4%) i Hemiptera, kao i familija Aphididae (31,6-40,3%) i Cicadellidae (27,3-28,6%). Ta kombinacija je pokazala efikasno sinergično delovanje i povišenu biološku efikasnost u poređenju sa primenom bioinsekticida pojedinačno. Najsnažniji toksični uticaj zabeležen je kod Thrips tabaci, kao i kod Acyrthosiphon pisum. Analiza varijanse za efikasnost protiv vrsta A. pisum, E. pteridis i T. tabaci pokazala je da je tip tretmana imao dominant i statistički značajan uticaj.