Uticaj primene fungicida u zaštiti strnih žita na proizvodnju šampinjona - Potočnik, Ivana S; Vukojević, Jelena; Stajić, Mirjana; Kosanović, Dejana; Rekanović, Emil; Stepanović, Miloš; Milijašević-Marčić, Svetlana (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2012)
U literaturi postoji veoma malo podataka o mogućim uticajima primene fungicida u zaštiti strnih žita na proizvodnju gajenih gljiva. Supstrat za rast mnogih gajenih gljiva se uglavnom sastoji od slame žitarica. Ovaj rad ima za cilj da odgovori na pitanje da li ostaci fungicida koji se uobičajeno primenjuju u zaštiti strnih žita mogu neposredno ili posredno da utiču na proizvodnju Agaricus bisporus. Procenjen je potencijalni rizik primene osam fungicida (za zaštitu strnih žita) za A. bisporus: mankozeb, karbendazim, tiofanat-metil, karbendazim+ciprokonazol, karbendazim+fluzilazol, kaptan, hlorotalonil i trifloksistrobin. Jedino je vrednost dozvoljenog maksimalnog nivoa ostataka fluzilazola u strnim žitima bila veća od dobijene srednje efektivne koncentracije ovog fungicida i njegovih formulacija za A. bisporus. Prema tome, tretiranje žita fluzilazolom može biti ograničavajući faktor za korišćenje slame u pripremi komposta za gajenje šampinjona.