Selektivnost nekih herbicida prema ježevici (Dactylis glomerata L.) gajenoj za proizvodnju semena - Dimitrova, Tsvetanka (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2012)
U periodu 2008-2010. godine ispitivana je selektivnost nekih herbicida prema gajenoj ježevici (Dactylis glomerata L.) i njihov uticaj na produkciju semena. Ogled je postavljen na eksperimentalnim površinama Institute of Forage Crops, Plovdiv, na blago ispranom černozemu. Na osnovu izvedenih istraživanja konstatovano je sedeće: herbicidi Arat (550 g/l dikamba + 250 g/l tritosulfuron) primenjen u količini 100 ml/ha, Korida 75 VDG (750 g/kg tribenuron-metil) – 15 g/ha, Cambio SL (320 g/l bentazon + 90 g/l dikamba) – 1250 ml/ha i Grasp 25SK (250 g/l tralkoksidim) + Atplus u količini 1000 + 1000 ml/ha, primenjeni u fazi 2-4 lista u godini zasnivanja ježevice i do početka vlatanja u godini proizvodnje semena, pokazali su visok stepen selektivnosti prema ježevici. Herbicid Topik 080EK (80 g/l klodinofop-propargil + antidot) u količini primene 300 ml/ha, izazvao je fototoksične efekte na D. glomerata koji su se odrazili na smanjenu produkciju semena i nižu produktivnost suve biomase.