Identifikacija prouzrokovača uvenuća i truleži plodova paradajza - Ignjatov, Maja; Milošević, Dragana; Nikolić, Zorica; Gvozdanović-Varga, Jelica; Jovičić, Dušica; Zdjelar, Gordana (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2012)
Patogene gljive roda Fusarium, prouzrokovači uvenuća biljaka, pojavljuju se i kao paraziti povrća uzrokujući propadanje korena, prizemnog dela stabla, kao i uvenuće biljaka. Veći broj patogena parazitira paradajz, među kojima je i Fusarium oxysporum f. sp. Lycopersici, prouzrokovač fuzarioznog uvenuća. Fuzariozna trulež plodova paradajza redovno se javlja u skladištima i može naneti velike ekonomske gubitke. Cilj ovog rada bio je izolacija, utvrđivanje i identifikacija prouzrokovača uvenuća paradajza i truleži plodova, na osnovu morfoloških i molekularnih karakteristika patogena. Prikupljeni su uzorci obolelih biljaka sa simptomima uvenuća paradajza iz proizvodnih regiona Vojvodine. Sveži plodovi sa simptomima fuzariozne truleži prikupljeni su iz različitih magacina i skladišta. Za izolaciju i morfološku determinaciju gljive korišćene su PDA i Czapek hranljiva podloga. Za dalja proučavanja odabrano je 12 izolata (TFW1-TFW12) poreklom sa biljaka gajenih u polju i sedam izolata (TFM1-TFM7) dobijenih sa zaraženih plodova iz skladišta. Determinacija izolata gljiva obavljena je i pomoću metode, lančane reakcije polimeraze (PCR – Polymerase Chain Reaction). Za molekularnu identifikaciju izolata F. oxysporum korišćen je par prajmera EF1/EF2. U devet ispitivanih uzoraka (TWF1-TWF9) potvrđeno je prisustvo DNK fragmenta veličine 700 bp, karakterističnih za gljivu Fusarium oxysporum.