Osetljivost izolata Alternaria solani na konvencionalne fungicide i biofungicid na bazi etarskog ulja čajnog drveta in vitro - Stepanović, Miloš; Jevremović, Stojan; Rekanović, Emil; Mihajlović, Milica; Milijašević-Marčić, Svetlana; Potočnik, Ivana; Todorović, Biljana (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2015)
Ispitivana je osetljivost pet izolata Alternaria solani u in vitro uslovima na bakar-oksihlorid, hlorotalonil, difenokonazol, piraklostrobin, kao i etarsko ulje čajnog drveta. Izolati su dobijeni iz zaraženih listova paradajza sakupljenih sa pet lokaliteta na teritoriji Republike Srbije. Ispitivani izolati su pokazali najveću osetljivost na piraklostrobin, sa EC50 vrednostima u intervalu od 0,0014 do 0,0041 μg/ml. Vrednosti EC50 za difenokonazol su bile od 0,018 do 0,037 μg/ml, hlorotalonil 2,99-4,54 μg/ml i bakar-oksihlorid 13,27-15,63 μg/ml. Svi ispitivani izolati A. solani su ispoljili najmanju osetljivost na etarsko ulje čajnog drveta (1323,97-3307,08 μg/ml).