Prvi nalaz Drosophila suzukii (Diptera: Drosophilidae) u Crnoj Gori - Radonjić, Sanja; Hrnčić, Snježana (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2015)
Drosophila suzukii (Diptera: Drosophilidae) je invazivna vrsta porijeklom iz jugoistoène Azije. U Evropi je prvi put naðena 2008. godine (Španija i Italija), a nakon toga i u ostalim evropskim zemljama. Ova veoma polifagna štetoèina napada zdrave plodove u fazi zrenja i zbog toga predstavlja veliku opasnost za voæarsku proizvodnju, a naroèito za proizvodnju sitnog voæa. U prvoj polovini oktobra 2013. godine utvrðeno je prisustvo odraslih jedinki nove vrste u Tephri klopkama sa trikomponentnim atraktantom BioLure koji se standardno koristi za monitoring mediteranske voæne muve Ceratitis capitata Wiedem. (Diptera: Tephritidae) u Crnoj Gori. Vizuelni pregled klopki ukazivao je da se radi o novoj vrsti, D. suzukii. Vrsta je prvo zabilježena u lokalitetima u bokokotorskom zalivu (Baošiæi, Ðenoviæi i Kumbor). Nakon ovog nalaza sve jedinke Drosophila sp. su sakupljene radi daljeg laboratorijskog ispitivanja. U narednih nekoliko dana izvršeni su pregledi Tephri klopki i na ostalom dijelu crnogorskog primorja (lokaliteti od Tivta do Ulcinja). Pored toga, Tephri klopke su postavljene u okolini Skadarskog jezera i na podruèju Podgorice, ukljuèujuæi i zelene pijace. Rezultati ovog preliminarnog istraživanja su pokazali prisustvo D. suzukii u svim posmatranim lokalitetima i hvatanje odraslih jedinki do kraja decembra. U klopkama sa BioLure naðene su jedinke oba pola. Utvrðeno prisustvo D. suzukii u južnom dijelu Crne Gore predstavlja veliku opasnost od njenog daljeg širenja, posebno prema sjeveru zemlje koje je glavno proizvodno podruèje maline i borovnice. Dobijeni rezultati, takoðe, pokazuju da se Tephri klopke sa atraktantom BioLure mogu koristiti za utvrðivanje prisustva i monitoring ove vrste.