Reakcija sorte Romano na primarne i sekundarne zaraze nekrotičnim sojem Y virusa krompira (PVYNTN) - Milošević, Drago M; Ristić, Danijela; Kuzmanović, Slobodan; Starović, Mira (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2015)
Upoređivani su simptomi primarnih i sekundarnih zaraza na četrdeset biljaka sorte Romano inokulisanih izolatom PVYNTN u uslovima staklare, tokom 2012 i 2013 godine. Izolat PVY je kolekcionisan u lokalitetu Čačak, identifikovan je ELISA testom i okarakterisan RT-PCR metodom kao PVYNTN soj. Sekvenca CP gena odabranog izolata 3D (Acc. No. KJ946936) ispoljila je 100% nukleotidnu identičnost sa sedam sekvenci PVY izolata deponovanih u GenBank opisanih kao NTN soj. Ispoljeni simptomi na biljnoj masi primarno i sekundarno zaraženih biljaka opisanim sojem su značajno različiti. Na osnovu ovih razlika može se zaključivati da li su se biljke zarazile u tekućoj godini ili su sađene već zaražene krtole. Prstenasta nekroza je zajednički simptom na krtolama primarno i sekundarno zaraženih biljaka.