Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum prouzrokovač vlažne truleži brokolija u Srbiji - Gašić, Katarina; Gavrilović, Veljko; Dolovac, Nenad; Trkulja, Nenad; Živković, Svetlana; Ristić, Danijela; Obradović, Aleksa (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2015)
Simptomi vlažne truleži brokolija uočeni su u nekoliko komercijalnih zasada u zapadnoj Srbiji. Sojevi bakterija izolovani su iz obolelog biljnog tkiva i identifikovani kao Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum korišćenjem konvencionalnih bakterioloških i novijih molekularnih metoda. Svi proučavani sojevi bili su nefluorescentni, Gram-negativni, fakultativno-anaerobni, oksidaza i lecitinaza negativni, katalaza pozitivni, prouzrokujući vlažnu trulež cvetnih drški brokolija, kriški krompira i kriški mrkve, ali nisu indukovali hipersenzitivnu reakciju duvana. Svi sojevi razvijaju se pri 37ºC i u prisustvu 5% NaCl, ne proizvode kiselinu iz α-metil glukozida, sorbitola i maloze, niti redukujuće supstance iz saharoze, ali razlažu laktozu i trehalozu, i ne stvaraju indol. Proučavani sojevi ispoljili su karakterističan razvoj na Loganovoj diferencijalnoj podlozi, i nisu proizvodili plavi pigment na GYCA podlozi niti “fried egg” kolonije na PDA podlozi. Identifikacija sojeva potvrđena je korišćenjem ITS-PCR i ITS-RFLP, kao i analizom sekvenci 16S rRNA gena. Prilikom izvođenja testa patogenosti, svi sojevi prouzrokovali su obezbojavanje tkiva i vlažnu trulež cvetnih drški brokolija.