Uticaj zemljišnih bakterija na klijanje semena Datura stramonium L., Abutilon theophrasti Med., Onopordon acanthium L. i Verbascum thapsus L. - Božić, Dragana; Jovanović, Ljubinko; Raičević, Vera; Pavlović, Danijela; Sarić-Krsmanović, Marija; Vrbničanin, Sava (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2014)
Testiran je efekat bakterijskih kultura [Bacillus licheniformis populacija 1 (MO1); B. licheniformis populacija 2 (MO2); B. subtilis (MO3); B. megatherium (MO4); humati (MO5)] na klijanje semena Datura stramonium L., Abutilon theophrasti Med., Onopordon acanthium L. i Verbascum thapsus L. Semena su naklijavana u Petri posudama u rastvorima različitih bakterijskih kultura. Najveća klijavost zabeležena je kod semena V. thapsus (100%). Različiti tretmani pokazali su različiti uticaj (stimulativni ili inhibitorni) na klijanje semena D. stramonium [od 5,0% (MO1) do 13,3% (MO3), u H20 10,0%], A. theophrasti [od 28,3% (MO3) do 65,0% (MO5), u H20 43,3%] i O. acanthium [od 10,0% (MO2) do 13,3% (MO1 i MO3), u H20 6,7], u zavisnosti od tipa kulture i vrste korova.